Sluiten
Menu
Unieke samenwerking van en voor Friese overheden.

Met elkaar zijn we onderdeel van een unieke samenwerking. Hoe we dat doen en waarom? Dat soort vragen krijgen we regelmatig. We hebben bijna overal wel een antwoord op. Lees hier de antwoorden op vragen die vaak aan ons gesteld worden.

Algemene vragen over OVEF • Met welk doel is OVEF opgericht?

  OVEF is oorspronkelijk opgericht ten behoeve van het als Friese overheden gezamenlijk kunnen beheren van de openbare verlichting in Fryslân. Daarnaast beheert OVEF de openbare laadpalen in Friesland. Sinds 2024 is OVEF energieleverancier voor haar eigen leden en afnemers.

 • Wie zijn er lid van OVEF?

  Alle Friese gemeenten, de Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân zijn lid van OVEF.

 • Wie zijn de afnemers van OVEF?

  Het Fries Museum, het Keramiekmuseum Princessehof, BV Sport, Omrin, Omrop Fryslân, Tresoar, Port of Harlingen en Veiligheidsregio Fryslân zijn afnemers van OVEF.

Vragen over zelflevering • Wat is zelflevering van energie?

  Zelflevering is een wijze van energie inkopen waarbij de betreffende organisatie zijn eigen energie zelf inkoopt op de energiebeurs of van eigen of lokale energiebronnen. Bij zelflevering ben je dus zelf energieleverancier. In het geval van OVEF hebben de Friese overheden samen hun eigen energieleverancier opgericht om dit collectief te kunnen doen.

 • Wat zijn de voordelen van zelflevering?

  Bij zelflevering pak je zelf de regie ten aanzien van je eigen energievoorziening. Hierdoor kun je veel beter zelf bepalen waar je energie vandaan komt (of naartoe gaat). Er is minder afhankelijkheid van derden. De inkoop van energie hoeft met zelflevering niet meer aanbesteed te worden. Langdurige contracten zijn daardoor niet meer aan de orde.

 • Wat is het alternatief voor zelflevering?

  Voor overheden geldt dat het alternatief voor zelflevering neerkomt op het in de markt zetten van een aanbesteding voor de energie inkoop.

 • Is er verschil in prijs bij zelflevering?

  Zelflevering kan in principe in alle vormen van prijsstelling plaatsvinden. De Friese overheden hebben ervoor gekozen dynamisch in te kopen, de prijzen staan dus niet vast, maar bewegen mee met de markt. OVEF is een kleine organisatie met weinig overheadkosten en geen winstoogmerk. Dit maakt dat de energievoorziening voor de Friese overheden behoorlijk kostenefficiënt is.

 • Wat voor elektriciteit wordt er door OVEF gebruikt bij zelflevering?

  We gebruiken in eerste instantie elektriciteit uit wind of zon die in onze eigen provincie en door onze leden en afnemers wordt opgewekt. Indien er op een dag onvoldoende eigen opwek is, kopen we het restant in op de EPEX Spot energiebeurs.

 • Is OVEF uniek in Nederland met zelflevering? Of komt het op meer plaatsen of regio’s in het land voor?

  OVEF is uniek als het gaat om de schaal en de integraliteit van organisaties die mee doen. Nergens in Nederland hebben (bijna) alle gemeenten binnen een provincie, de Provincie en het Waterschap samen hun eigen energieleverancier opgericht. Wat Fryslân daarnaast extra uniek maakt, is de grote hoeveelheid eigen opgewekte energie.

 • Kan het voorkomen dat we als deelnemer zonder stroom komen te zitten?

  Nee, in Nederland is dat niet mogelijk.

 • Kunnen we gas ook zelf leveren?

  Ja, zelflevering is mogelijk voor zowel elektriciteit als gas.

 • Werkt OVEF met voorschotten voor de inkoop van energie?

  Ja, OVEF werkt met maandvoorschotten. Zodra het werkelijke verbruik over een periode bekend is, wordt er afgerekend.

 • Is het verplicht voor iedere deelnemer van OVEF om energie af te nemen via zelflevering door OVEF?

  Nee, dat is niet verplicht. Op dit moment zijn alle 18 Friese gemeenten lid van OVEF, twee daarvan nemen (nog) geen energie af via OVEF.

Vragen over OVEF Laadinfra • Ik woon of werk in Friesland, waar kan ik een laadpaal aanvragen?

  Voor het aanvragen van een laadpaal kunt u terecht op laadpaalnodig.nl