Laadpalen
Een nieuwe dienst van ons!
LED-verlichting
Zuinig en doeltreffend
Openbare verlichting
Samen beheer en onderhoud uitvoeren (foto: Joachim de Ruijter)

PERSBERICHT

1 april 2022

De Friese gemeenten en de provincie Fryslân zeggen hun contract met Gazprom voorlopig nog niet op. Dat hebben ze vanochtend besloten tijdens de algemene ledenvergadering van de Coöperatie Openbare Verlichting en Energie Fryslân (OVEF). Volgens hen levert het beëindigen van het contract teveel nadelen en onzekerheden op en is het daarom onverantwoord.

De Friese bestuurders namen het besluit niet van harte. Een voortijdige beëindiging van de overeenkomst met Gazprom levert volgens hen echter financieel voordeel op voor Rusland. Het zou indirect de oorlogskas van Poetin spekken en dat willen ze niet. Wel blijven ze zoeken naar alternatieven voor het Russische gas.

Eerder maakten de Friese overheden al bekend zo snel mogelijk een zelflevermodel voor gas in te willen voeren. Fryslân kent verschillende lokale energiecoöperaties die duurzaam groen gas opwekken. De OVEF wil dat gas afnemen en doorleveren aan de Friese overheden. De inkoop van dat groene gas is echter nog niet zo gemakkelijk door allerlei regelgeving. In een brief aan minister Jetten van Klimaat en Energie willen de bestuurders oproepen de aanbestedingsregels voor de inkoop bij lokale coöperaties te versoepelen.

Fryslân blijft daarnaast actief zoeken naar mogelijkheden om van het Russische gas af te kunnen. Daarvoor vragen de bestuurders Jetten ook om actie. Niet alleen als het gaat om alternatieve gasleveranciers, maar ook hoe Fryslân en andere provincies en gemeenten toch nog eerder van Gazprom af kunnen. In de brief roepen de gemeenten en provincie Jetten daarom op om regie te pakken en actief mee te denken en te zoeken.