Laadpalen
Een nieuwe dienst van ons!
LED-verlichting
Zuinig en doeltreffend
Openbare verlichting
Samen beheer en onderhoud uitvoeren (foto: Joachim de Ruijter)

PERSVERKLARING

3 maart 2022

Als Friese overheden, verenigd in de coöperatie OVEF, willen wij naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne het contract voor gaslevering met Gazprom beëindigen, omdat wij geen oorlog willen financieren via de gelden die Gazprom van ons krijgt. Diverse juridische adviezen wijzen uit dat die mogelijkheid er in beginsel zou moeten zijn.

Wij werken aan een zelflevermodel waarbij we gebruik maken van lokaal opgewekte elektriciteit en gas per 31 december 2023, dat is ons einddoel. De OVEF is al druk bezig dat verder uit te werken. Voor elektriciteit gebeurt dat al in Nederland, voor gas is dit een unieke ontwikkeling.

Voor nu moeten we duidelijk krijgen wat we tot die tijd, dus tussen nu en eind 2023, kunnen doen. Daarbij is van belang dat we moeten kijken welke mogelijkheden er zijn om een nieuw contract af te sluiten en welke consequenties dat met zich meebrengt. Ook moeten we duidelijk hebben wat een en ander financieel voor Gazprom betekent. Wij willen uiteraard niet dat zij er financieel beter van worden. Tenslotte wachten we af wat het onderzoek van minister Hoekstra oplevert, hij kijkt ook naar mogelijkheden om elders niet-Russisch gas in te kunnen kopen.

Wij verwachten als Friese overheden op korte termijn een besluit te kunnen nemen over onze contractsituatie met Gazprom.